মঙ্গলবার, ২ জুলাই, ২০২৪

computer question and answer

 

1. Which one is not an output device?

Ans:- Keyboard

2. Which works as an output device? 

Ans:- monitor

3. All computers must have:

Ans:- An operating system

4. The brain of the computer is called: 

Ans:- Central Processing Unit or CPU

5. An operating system is:

Ans:- System software

6. Software is: 

Ans:- A computer program

7. One MB is equal to:

Ans:- 1024KB

8. Which hard disk will be able to store more information? 1kb/2mb/24gb

Ans:- 24Gig

9. The ability to combine name and addresses with a standard document is called _________ 

Ans:- mail merge

10. Which enables us to send the same letter to different persons? 

Ans:- mail merge

11. Text formatting option in-

  Ans:-  Ms-Word. 

12.Conditional formatting option in -

Ans:- Ms- Excel. . 

13.  System software

 Ans:- XP,win7,win8,win10

14.Copy shortcut key – 

Ans:- Ctrl+C

15.  Paste  shortcut key–

  Ans:- Ctrl+V

16. In ms-word margins, page breaks, headers and footers, page numbering are visible in 

Ans:- Print layout view.      

17. In ms-word, we can select a word by    

 Ans:- Double click on the word  

18. In ms-word, raises the selected text above the base line (EX- A2B) by clicking on 

Ans:- Super script.     

19.To save an existing file with a new name or location, click on

  Ans:-  File-save

20. To reverse the most recent action, click on

  Ans:- Undo.      

21) To get save option to save the current file, click on     

Ans:-File.      

22) In ms-word, you can add your own typing errors in  

Ans:-Auto correct.         

23) Ms-word automatically shows the spelling error by 

Ans:-Red underline                  

24) In ms-word, extension of a template file is

  Ans:-.dot.

      

কোন মন্তব্য নেই:

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন

How to clean Computer RAM ? কী ভাবে RAM পরিষ্কার করবেন ?

 কম্পিউটারের RAM (Random Access Memory) পরিষ্কার করার সময় খুব সাবধান থাকতে হয়, কারণ এটি একটি সেন্সিটিভ হার্ডওয়্যার কম্পোনেন্ট। নিচে ধাপে ...